Huidproblemen en voeding

Ons lichaam is een ingenieus complex werkzaam systeem, alles werkt prachtig samen en als er iets niet goed gaat dan zal jouw lichaam dit duidelijk maken.

Bij acne zien we aan de huid dat er iets misgaat in het lichaam. Meestal zijn de organen overbelast (lever, alvleesklier en darmen) en gaat er iets niet goed met de spijsvertering.

Ons lichaam geeft aan dat er iets niet goed gaat met de voeding die jij in jouw lichaam stopt.

Wat is dan goede voeding bij acne?

Voeding is bouwstoffen en energie voor het lichaam. Als je niet de juiste voedingstoffen eet (kip, vis, goede vetten, groentes en fruit, noten en eieren), maar alleen maar vulling eet (koek, chips, frisdranken, melk, brood en varkensvlees) dan krijgt de huid te weinig voedingstoffen om zich te herstellen, want jouw lichaam beslist dan dat het beetje voedingsstoffen wat jij binnenkrijgt naar belangrijkere organen gaat en niet naar de huid! De huid is geen overlevingsorgaan! Het is uiteindelijk niet belangrijk hoe de huid eruitziet, het is veel belangrijker dat het lichaam door blijft functioneren.

Wat er uiteindelijk gebeurt is dat de lever en de alvleesklier overbelast raken door het opruimen van veel gifstoffen uit het lichaam en de bacteriën in de darmen uit balans raken. Vaak gebruikt het lichaam de huid dan als orgaan om de afvalstoffen af te voeren.

Eet en leef je ongezond> eet je dagelijks te weinig groenten en fruit: minimaal 500 gram groenten per dag en 2 stuks fruit. Eet je wel veel suikers en verkeerde vetten & verkeerde koolhydraten? Met verkeerde koolhydraten bedoel ik de koolhydraten met een hoge glycemische index, zoals witbrood, pasta, koekjes, crackers, witte rijst etc. …….dan krijgt je huid te weinig of helemaal geen goede voedingsstoffen. Bovendien werkt dit ontstekingsbevorderend, dit zie je terug in meer onrust in je acne en rosacea. Eet je dan ook nog eens erg eenzijdig, dus weinig afwisselende voedingstoffen dan krijgt het lichaam een gebrek aan diverse mineralen en vitamines en kan dan de ontstekingen niet meer opruimen.

Zo kan een voedingspatroon dat niet de juiste en onvoldoende bouwstoffen voor je lichaam bevat zich uiten huidproblemen zoals acne, rosacea, eczeem en psoriasis.

Voedselintoleranties

Veel voedingstoffen kunnen ook acne bij sommige mensen triggeren, bijv. citrusvruchten of aardbeien, melk, varkensvlees, brood. Hou eens een lijstje bij wat bij jou de acne veroorzaakt. Vaak zie je na een aantal dagen dat de ontstekingen zijn vermeerderd en de acne onrustiger is geworden na het eten van bepaalde voedingstoffen.

Vooral melkproducten kunnen een grote acne trigger zijn. Dit komt omdat melk veel groeihormonen bevat zoals igf-1. Deze groeihormonen zorgen voor extra talgproductie in de huid. Ook worden zuivelproducten bij veel mensen niet goed verteert waardoor deze uiteindelijk ontstekingen in het lichaam gaan veroorzaken.

 

Bij sommige mensen met huidproblemen ontstaan er voedselintoleranties; dit merk uiteindelijk als je veel voedingsaanpassingen hebt gedaan en nog steeds lukt het je niet om de acne onder controle te krijgen. Mocht dit het geval zijn dan kunnen we altijd een voedselintolerantie test of een darmontlasting test doen. Vaak zien we dan al heel gauw dat als we de juiste aanpassingen hebben gedaan dat de acne of rosacea en eczeem compleet verdwijnt.

 

Bij alle klanten met acne en andere huidproblemen is voeding dan ook altijd het eerste waarnaar ik kijk, door dit aan te passen kan je al een heel mooi resultaat krijgen

Geef je naast de juiste gezichtsverzorging, je lichaam de voeding die nodig heeft, dan zul je na 3 tot 6 maanden een verbetering in jouw (acne) huid gaan zien. Bij tekorten kan een aanvulling met supplementen gewenst zijn. Ga niet zomaar iets gebruiken laat je goed adviseren.

 

Als je bij mij komt voor een behandeling krijg je altijd voedingsadvies mee. Ik vraag je een voedingsdagboekje bij te houden zodat ik kan zien wat jouw eetgewoontes zijn en dan kunnen we kijken hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Verder krijg je een E-book met recepten mee, zodat je thuis meteen aan de slag kan met recepten.

Juist de combinatie voeding aanpassen met een behandeltraject zorgt ervoor dat succes verzekert is!

Facebookredditpinterestlinkedinmail