Rosacea blijvend effectief behandelen.

Een vervelende aandoening in het gezicht, maar er is iets aan te doen!

Rosacea kenmerkt zich door roodheid, ontstekingen en soms een brandend gevoel op de huid. Vaak gaat rosacea gepaard met couperose op de huid, couperose is het openstaan van de vaatjes op de wangen. Sommige mensen denken dat rosacea acne is, maar dit is het zeker niet en het is belangrijk dat je het ook niet als acne gaat behandelen.

De aandoening komt en gaat weer weg, tot dat het op een geven moment permanent aanwezig is op de huid.

Er zijn veel triggers die rosacea kunnen uitlokken, zoals verkeerde voeding voor jouw lichaam (denk aan voedselintoleranties), stress, genetische factoren, verkeerde cosmetica op de huid smeren en lifestyle.

Bij rosacea zien we vaak dat er wat misgaat met de vertering.

Er is vaak een tekort aan maagzuur! Een tekort aan maagzuur kan rosacea uitlokken. Gebruik van maagzuurremmers, zuurbranden, een vol, opgeblazen gevoel in de maag, veel boeren, een slechte adem en het slecht kunnen verdragen van vlees kunnen wijzen op een tekort aan maagzuur.

 

Als jij denkt dat je maag wat extra hulp kan gebruiken kan je voor elke maaltijd een glas water met een scheutje biologische appelazijn drinken,

Eet niet te zware porties vlees of vis en bereid ze op een licht verteerbare manier; stomen, smoren of stoven.

Vervang het vlees regelmatig voor vis, bonen, tempé of ei!

 

Verder kan een tekort aan het vetsplitsend enzym lipase rosacea uitlokken. Dit herken je aan een vettige, plakkerige ontlasting na het eten van vetrijke gerechten.

Hieronder wat tips om de vetvertering te ondersteunen:

– Bak, braad, frituur en roerbak zo min mogelijk. Kook, stoom, stoof of smoor of maak in de oven klaar.
– Kies voor magere producten, zoals mager vlees.
– Gebruik weinig olie en vet (maximaal ½ eetlepel per persoon) bij de bereiding van de maaltijd.
– Vermijd vetrijke tussendoortjes, zoals koek, gebak, zoutjes en snacks.
– Wees matig met noten- en zaden(pasta). Laat de boter op brood weg als u notenpasta gebruikt.
– Neem maximaal per keer 1-2 eetlepels noten of zaden en neem ze ongebrand.

 

Ook kunnen voedselintoleranties een rol spelen bij huidklachten. Denk bijvoorbeeld aan gluten, zuivel en eieren. Ook kan je gevoelig zijn voor histamine (histamine intolerantie), een voorbeeld hiervan is rode wijn, deze bevat veel histamine en de meeste mensen met rosacea krijgen na het drinken van een glas rode wijn een uitbraak!

Deze intoleranties geven vaak hoofdpijn en vermoeidheid. Bij een goed rosacea voedingsplan worden de voedingsstoffen die veel biogene amine bevat vermeden, dit geeft ontzettend veel rust op de huid (en in het lichaam!)

 

Bij rosacea is het belangrijk dat de ontstekingen van binnenuit worden aangepakt anders kan het alleen maar erger gaan worden.

Hiervoor is het belangrijk om te weten waar het precies misgaat en om dit te ontdekken doen we een ontlastingstest. Deze test geeft ons meer inzicht in wat er precies misgaat in het spijsverteringskanaal en we kunnen dan gericht aan de slag om de oorzaak aan te pakken en er voor zorgen dat er geen tekorten in vitamines en minerale ontstaan. Bij spijsverteringsproblemen is dit risico groot omdat als er bijvoorbeeld problemen zijn met de vetvertering, de vitamines zoals vitamine D, A en E niet goed worden opgenomen. Ook vitamine B12 tekorten kunnen ontstaan.

Verder kan je aan de buitenkant ook veel doen, een eerste stap hierin is de juiste producten voor jouw huid gaan gebruiken zodat de huid zo min mogelijk wordt belast met schadelijk stoffen voor de huid die roodheid, branderigheid en ontstekingen kunnen uitlokken.

We willen eigenlijk dat de huid zich weer gaat herstellen en dat roodheid zo min mogelijk aanwezig is. Dit vraagt eigenlijk ook weer maatwerk omdat elke huid anders is en anders reageert. Verder hangt het er van af in welke stadium de rosacea is.

Stress speelt een grote rol in spijsverteringsproblemen. En dit is vaak niet altijd gemakkelijk uit je systeem te verwijderen. Wel kunnen hierbij aanpassingen in jouw lifestyle mogelijk stress verminderen, ook onze voeding speelt hierbij weer een rol. Alles is met elkaar verbonden en een totaal aanpak bij rosacea is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze vervelende aandoening wordt verminderd.

 

Wil je maatadvies voor jouw huid of wil je weten wat bij jou de mogelijkheden zijn dan kan je altijd een gratis intake gesprek inboeken zodat we kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Marjolein

Skindeep beauty

Huidspecialist-Hormoontherapeute- Orthomoleculaire voedingscoach

Facebookredditpinterestlinkedinmail