Veel mensen met huidproblemen hebben last van voedselintoleranties!

Wat is dit precies en welke klachten geeft dit

Wanneer u aan een aandoening lijdt die maar niet weg wilt gaan, kan de oorzaak liggen aan een vertraagde IgG-voedselallergie type III. Vaak blijven deze voedselreacties onopgemerkt omdat de symptomen vaak pas na een paar uur of zelfs dagen na de consumptie van een bepaald voedingsmiddel optreden. Dat maakt het extreem moeilijk om het voedingsmiddel te identificeren.

Het grootste immuunsysteem van het lichaam bevindt zich in de darmen. Meer dan 80% van de immunologische afweerreacties vinden hun oorsprong in de darmen. De darmen zijn hierdoor een haast onoverwinnelijke barrière voor bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers en een barrière tegen andere vreemde eiwitten uit voedsel. Voedingsmiddelen hebben een buitengewone tolerantie, maar ze moeten wel goed verteerd worden en door het intacte darmslijmvlies gaan.

DARMBESCHADIGING KAN LEIDEN TOT VOEDSELOVERGEVOELIGHEID

Door geneesmiddelen, infecties en bijvoorbeeld stress kan de integriteivan de darmwand beschadigen en voedingscomponenten glijden dan tussen de darmcellen door.

Voedsel dat correct door de darmcellen gaat wordt geaccepteerd door het immuunsysteem. In tegenstelling tot voedsel dat de darmcellen passeert. Deze voedingsmiddelen zouden dan worden herkend als indringers. Hierop volgt een immuun reactie om de ”indringers” te vernietigen.

 

WAT ZIJN DE MOGELIJKE SYMPTOMEN VAN EEN VOEDSELOVERGEVOELIGHEID?

 • Gastro-intestinale aandoeningen zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, misselijkheid, ziekte van Crohn, Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)
 • Hoofdpijn/migraine
 • Obesitas, chronische gewichtsproblemen
 • Atopische huidproblemen zoals bijvoorbeeld psoriasis, eczeem, acné, rosacea.

Voedsel vormt normaliter geen bedreiging voor het organisme, in tegenstelling tot bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Omdat voedsel niet herkend wordt door het aangeboren immuunsysteem, maar door het adaptieve immuunsysteem.

Het immuunsysteem maakt hierdoor IgG-antistoffen aan die speciaal gevormd zijn om voedsel te herkennen.

De IgG-antistoffen vestigen zich aan de voedselproteïnen om zo een immuuncomplex te vormen. In het bloed worden ze circulerende immuuncomplexen genoemd. Het complementsysteem gaat vervolgens over tot de afbraak van deze immuuncomplexen door de immuun cellen. Wanneer deze cellen de complexen afbreken ontstaan er ontstekingsreacties.

ImuPro is een uniek concept om een IgG voedselintolerantie in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuPro testen kunnen u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.

Hoe gaat de test precies in zijn werk? Wat zijn de verschillende stappen?

Tijdens het eerste consult bespreken we uw klachten en kijken we of een test noodzakelijk is en welke test het beste bij u past.

Aan de hand van de gekozen test doen we een vingerprik of intraveneuze bloedafname bij een prikpunt bij u in de buurt (tenminste 2 uur niks meer van tevoren eten).

Ik stuur de samples op naar het laboratorium in Weert. Binnen 2 weken krijg ik de uitslag van het rapport binnen en plan ik met u samen de nabespreking in.

Tijdens het consult bespreken we het rapport en geef ik u toelichting op uw persoonlijke voeding plan voor de komende tijd op basis van de resultaten.

 

Op wat wordt er allemaal getest?

Aan de hand van de gekozen test zijn er verschillende voedsel categorieën onder andere:

 • Vlees
 • Granen zonder gluten, zetmeel en droog groenten
 • Granen met gluten
 • Groente
 • Paddenstoelen
 • Specerijen
 • Zoetstoffen
 • Sla
 • Peulvruchten
 • Vis & zeevruchten
 • Ei
 • Fruit
 • Noten en zaden
 • Koffie, thee, wijn
 • Melkproducten
 • Gisten
 • Conserveringsstoffen
 • Bindmiddelen
 • Algen
 • Verschillende additieven

 

Vaak zien we dat na het laten staan van de voedingsstoffen waar het immuunsysteem telkens weer op reageert dat klachten verdwijnen, maar ook vermoeidheid en de suikercravings. (een actief immuunsysteem snakt naar suikers!)

De volgende testen zijn beschikbaar:

ImuPro screen: € 77,50

De ImuPro Screen is een klein onderzoek op 22 voedingsmiddelen.

Door middel van een vingerprik kit wordt er bloed worden afgenomen en dit monster wordt opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek.

Bevat een kort rapport met duidelijke resultaten betreft 22 voedingsmiddelen.

Bevat geen persoonlijke voedingsrichtlijnen

 

ImuPro Screen+ € 149,95

De ImuPro Screen+(plus) is een onderzoek op rapport van 44 voedingsmiddelen

Bij deze test nemen we ook door middel van een vingerprik bloed af en dit wordt opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek.

Bevat geen persoonlijke voedingsrichtlijnen

 

ImuPro Basic   € 265,95

Bij de ImuPro Basic worden de 90 meest voorkomende voedingsmiddelen worden getest.

Bij deze test nemen we bloed af via een intraveneus prik.

Deze test komt met een uitvoerig rapport vol voedingsrichtlijnen en een voedsel rotatieplan.

 

ImuPro Vegetarisch    € 239,95

Test op de 90 meest belangrijke vegetarische voedingsmiddelen zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei.

Er wordt ook getest op diverse superfoods.

Bij deze test nemen we bloed af via een intraveneus prik.

Deze test komt met een uitvoerig rapport vol voedingsrichtlijnen en een voedsel rotatieplan.

 

ImuPo Complete € 553,15

In deze test worden naast de 90 allergenen van de Imupro basic ook de alternatieve voedingsallergenen getest.

Dit is de meest uitgebreide test met maar liefst 270 voedingsmiddelen!

Naast de 90 allergenen worden ook regio-specifieke voedingsmiddelen, een groot aantal specerijen en kruiden, thee, koffie, wijn maar ook verdikkingsmiddelen en conserveringsmiddelen onderzocht.

Bevat een persoonlijke handleiding met voedingsrichtlijnen en rotatieplan.

Bevat een individueel receptenboek gebaseerd op uw resultaten.

Bij deze test nemen we bloed af via een intraveneus prik.

Loop je al lang met klachten rond waar je geen raad mee weet, boek een intake gesprek in met mij en dan kijken we of een voedingsintolerantie test voor jou de geschikte oplossing is.

Marjolein Plak

Skindeep beauty Huid en Voeding

Facebookredditpinterestlinkedinmail