Pilgebruik bij acne problemen is dit verstandig?

Deze blog staat eigenlijk al lang op mijn lijstje om te schrijven, vooral omdat dit toch een onderwerp is wat mij heel erg raakt. Zelf heb ik geen goede ervaring met het slikken van de pil. Het slikken van jarenlang de pil heeft mij uiteindelijk meer schade opgeleverd dan dat het bijgedragen heeft aan heling bij mijn acne probleem.

Zeker heeft het tijdens het slikken mijn acne ontstekingen onderdrukt, maar uiteindelijk heeft het bij mij bijgedragen tot een auto-immuun probleem en dit komt omdat ik niet aan de slag ging met de “echte” oorzaak van mijn acne.

Ik zie in mijn praktijk veel jonge vrouwen die vanwege hun huidproblemen aan de pil gaan! Dus dan niet eens zo zeer voor de anti-conceptie maar enkel voor de acne. Wat veel mensen vergeten is dat de pil een medicijn is! Een medicijn met bijwerkingen en die bijwerkingen kunnen soms erger zijn dan de acne zelf. Let er ook op als je de pil gaat slikken en je bent jonger dan 20 jaar; jouw lichaam bevindt zich nog in een ontwikkelingsfase en gebruik van de pil beïnvloed deze negatief.

Deze blog is geen anti-pil pleidooi, maar ik vind het belangrijk dat je je bewust bent van wat je slikt en dat er ook eerst andere mogelijkheden zijn voor jouw huidprobleem. Voor sommige is er soms geen andere oplossing maar onderzoek vooral eerst wat er nog meer mogelijk is!

Verder zou ik je graag ook willen uitnodigen om jouw eigen cyclus te leren kennen. Ik merk dat veel jonge vrouwen geen idee hebben hoe hun cyclus werkt en wat er gebeurt tijdens hun cyclus, terwijl huidontsteking onder invloed staat van onze cyclus.

De pil bevat synthetische hormonen die zo’n 4 x sterker zijn dan je eigen hormonen. Biochemische gesproken bevinden vrouwen op de pil zich in een staat van zwangerschap, tijdens een zwangerschap zijn oestrogeen en progesteron hoog waardoor er een niet natuurlijk ritme ontstaat. De hypothalamus en hypofyse gaan onvoldoende van de hormonen FSH en LH produceren. Soms leidt dit tot anovulatie na het stoppen met de pil.

Wat doet de pil precies bij acne

De hormonen in de pil remmen de afgifte van het mannelijke geslachtshormoon, androgeen. Hierdoor vermindert de acne. Je hebt verschillende soort anticonceptie pillen en welke bij jou past is iets wat je samen met jouw huisarts kan bespreken. Soms hangt het er nl. Vanaf of je misschien nog andere medicatie gebruikt en hoe ernstig de acne bij jou is. Het zou ook kunnen zijn dat je misschien gevoelig reageert op een stofje wat in de anticonceptie pil zit en dit weet jouw huisarts het beste.

Op dit moment wordt er veel gebruik gemaakt van het Mirena spiraal. Het Mirena spiraal bevat het stofje Levonorgestrel. Levonorgestrel zorgt voor een verhoogde gevoeligheid van het mannelijk hormoon testosteron waardoor de talgklieren worden gestimuleerd. Bij een verhoogde toename in de talg productie kunnen de poriën sneller verstoppen en ontstekingen ontstaan. Mocht je dus gevoelig zijn voor dit stofje dan uit zich dit op jouw huid d.m.v. een acne toename. Als alternatief kan je dan beter kiezen voor het koper spiraal.

Risico van pil gebruik    

 

  • Pil gebruik verhoogd de risico op een beroerte of hartaanval.
  • Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vrouwen die de pil slikte een verhoogde risico hadden op een hartaanval of een beroerte
  • Het slikken van de pil verhoogd de kans op insuline resistentie.
  • Het pakt dus wel bepaalde symptomen aan, maar verergert eigenlijk de mogelijke oorzaak!
  • Vrouwen op de pil hebben een grotere kans op bacterie, virus of een schimmelinfectie, dit komt omdat de namaakhormonen het immuunsysteem onderdrukken.
  • De pil wordt door de WHO (World Health Organisation) als carcinogeen aangemerkt hiermee bevindt de pil zich in dezelfde klasse als tabak en asbest. Alleen tegen eierstokkanker geeft de pil bescherming.

 

  • SHBG (Steroid Hormone Binding Globulin) is in vrouwen op de pil sterk verhoogd, 4x zo hoog als bij niet gebruikers. Deze SHBG houdt in bijzonder testosteron vast, wat o.a. consequenties heeft voor het libido. 1 jaar na het stoppen van de pil is het SHBG vaak nog 2x zo hoog als normaal.
  • Van alle anticonceptiva zorgt de pil voor de grootste toxische druk op de lever. Alle andere anticonceptiva leveren hun hormonen rechtsstreek aan de bloedcirculatie.
  • Anticonceptiva, en in het bijzonder de pil veranderd zo’n 150 lichaamsfuncties, niet alleen de seksuele.

Oorzaken acne aanpakken

 Wil je echt de oorzaken van acne aanpakken, ga dan eerst eens kijken wat je met voeding en lifestyle veranderingen kan doen. Misschien gebruik je de verkeerde producten voor jouw huid of slik je niet de goede supplementen.

Ben je op dit moment aan de pil en zou je willen stoppen, bereid dit dan goed voor. Jouw lichaam moet vaak weer helemaal in balans komen. Jouw lichaam heeft misschien jarenlang kunstmatige hormonen binnen gekregen en jouw natuurlijke cyclus moet weer helemaal opgang komen. Dit kan juist gepaard gaan met acne en dit wil je natuurlijk niet. Soms duurt het ook weer een tijdje voordat jouw menstruatie weer opgang komt. Met je juiste voedingsondersteuning en supplementen kan je dit proces zodanig ondersteunen zodat je zo min mogelijk te maken krijgt met huid en lichaamsklachten.

Zoek je een hormoonvrije anticonceptie optie, deze zijn er zeker! Kijk eens op de website van LadyComp https://www.ladycomp.nl. Hormoonvrije en veilige anticonceptie.

Wil je hulp met het stoppen van de pil, omdat je bang bent dat jouw huidprobleem verergert, dan kan je contact met mij opnemen, ik begeleid je hier graag mee!

Marjolein Plak                                                  

Hormoontherapeute

Huidspecialist

Orthomoleculaire voedingscoach

Skindeep beauty

 

Facebookredditpinterestlinkedinmail